Desimeter turus air kepada Tekanan atmosfera

   

  Nombor dalam notasi saintifik


Pautan langsung ke kalkulator ini:
https://www.menukar-unit.info/menukar+Desimeter+turus+air+kepada+Tekanan+atmosfera.phpMenukar Desimeter turus air kepada Tekanan atmosfera (dmH2O kepada at):

  1. Pilih kategori yang betul daripada senarai pilihan, dalam kes ini 'Tekanan'.
  2. Seterusnya masukkan nilai yang anda ingin tukar. Operasi asas aritmetik: campur (+), tolak (-), darab (*, x), bahagi (/, :, ÷), eksponen (^), punca kuasa dua (√), tanda kurungan dan π (pi) adalah dibenarkan sehingga takat ini.
  3. Daripada senarai pilihan, pilih unit yang bersesuaian dengan nilai yang anda ingin tukar, dalam kes ini 'Desimeter turus air [dmH2O]'.
  4. Akhir sekali, pilih unit yang nilainya anda ingin tukar, dalam kes ini 'Tekanan atmosfera [at]'.
  5. Kemudian, apabila dapatan tertera, masih terdapat kemungkinan untuk membulatkannya kepada bilangan titik perpuluhan tertentu, apabila munasabah untuk berbuat begitu.


Dengan kalkulator ini, adalah mungkin untuk memasukkan nilai yang hendak ditukarkan bersama-sama dengan unit sukatan; sebagai contoh, '178 Desimeter turus air'. Dalam melakukannya, nama penuh unit mahupun singkatan boleh digunakansebagai contoh, sama ada 'Desimeter turus air' atau 'dmH2O'. Kemudian, kalkulator akan menentukan kategori unit sukatan yang hendak ditukar, dalam kes ini 'Tekanan'. Selepas itu, ia menukar nilai yang dimasukkan ke dalam semua unit sewajarnya yang ia ketahui. Dalam senarai dapatan, anda juga akan pasti mendapat tukaran yang anda cari pada asalnya. Secara alternatif, nilai yang hendak ditukar boleh dimasukkan seperti berikut: '41 dmH2O ke at' atau '23 dmH2O kepada at' atau '55 Desimeter turus air -> Tekanan atmosfera' atau '28 dmH2O = at' atau '4 Desimeter turus air ke at' atau '48 dmH2O ke Tekanan atmosfera' atau '48 Desimeter turus air kepada Tekanan atmosfera'. Untuk alternatif ini, kalkulator juga dapat menentukan dengan serta-merta ke dalam unit mana nilai asal yang sepatutnya hendak ditukar . Tidak kiralah yang mana satupun daripada kemungkinan ini seseorang itu gunakan, ia mengelakkan seseorang itu daripada carian rumit untuk senarai sewajarnya daripada senarai pilihan panjang berjela-jela dengan beraneka kategori unit disokong yang tidak terkira banyaknya. Kesemua itu telah kami ambil alih dengan kalkulator dan ia menyelesaikan tugas tidak sampai sesaat pun.

Selanjutnya lagi, kalkulator memungkinkan untuk menggunakan ungkapan matematik. Lanjutan daripada itu, bukan setakat nombor sahaja yang boleh ditulis bersama, seperti, sebagai contoh, '(23 * 84) dmH2O'. Tetapi unit sukatan berbeza juga boleh digandingkan antara satu dengan yang lain terus dalam penukaran. Itu boleh, sebagai contoh, kelihatan seperti ini: '178 Desimeter turus air + 534 Tekanan atmosfera' atau '99mm x 43cm x 6dm = ? cm^3'. Unit-unit sukatan yang digabungkan dengan cara ini secara alaminya perlulah bersesuaian bersama-sama dan munasabah dalam kombinasi yang dimaksudkan.

Apabila tanda semak telah diletakkan di sebelah ‘Nombor dalam notasi saintifik’, jawapan akan muncul sebagai eksponen. Sebagai contoh, 3,454 827 129 054 9×1029. Untuk bentuk penyampaian ini, nombor akan disegmenkan menjadi eksponen, di sini 29, dan nombor sebenar, di sini 3,454 827 129 054 9. Untuk peranti di mana kemungkinan memaparkan nombor adalah terhad, sebagai contoh, kalkulator saku, seseorang itu juga boleh menulis nombor sebagai 3,454 827 129 054 9E+29. Khususnya, ini menjadikan nombor yang sangat kecil mudah untuk dibaca. Sekiranya tanda semak tidak diletakkan pada titik ini, maka dapatan diberikan dalam cara biasa nombor ditulis. Untuk contoh di atas, ia akan tertera seperti ini: 345 482 712 905 490 000 000 000 000 000. Tanpa berhubung kait dengan pemaparan dapatan, ketepatan maksimum kalkulator ini ialah 14 tempat. Itu sudah seharusnya cukup tepat untuk kebanyakan aplikasi.