Perduapuluhan (Asas 20) kepada Perduaan (Asas 2)

   


Pautan langsung ke kalkulator ini:
https://www.menukar-unit.info/menukar+Perduapuluhan+Asas+20+kepada+Perduaan+Asas+2.phpMenukar Perduapuluhan (Asas 20) kepada Perduaan (Asas 2):

  1. Pilih kategori yang betul daripada senarai pilihan, dalam kes ini 'Sistem angka'.
  2. Seterusnya masukkan nilai yang anda ingin tukar. Operasi asas aritmetik: campur (+), tolak (-), darab (*, x), bahagi (/, :, ÷), eksponen (^), punca kuasa dua (√), tanda kurungan dan π (pi) adalah dibenarkan sehingga takat ini.
  3. Daripada senarai pilihan, pilih unit yang bersesuaian dengan nilai yang anda ingin tukar, dalam kes ini 'Perduapuluhan (Asas 20)'.
  4. Akhir sekali, pilih unit yang nilainya anda ingin tukar, dalam kes ini 'Perduaan (Asas 2)'.
  5. Kemudian, apabila dapatan tertera, masih terdapat kemungkinan untuk membulatkannya kepada bilangan titik perpuluhan tertentu, apabila munasabah untuk berbuat begitu.


Dengan kalkulator ini, adalah mungkin untuk memasukkan nilai yang hendak ditukarkan bersama-sama dengan unit sukatan; sebagai contoh, '734 Perduapuluhan (Asas 20)'. Dalam melakukannya, nama penuh unit mahupun singkatan boleh digunakan. Kemudian, kalkulator akan menentukan kategori unit sukatan yang hendak ditukar, dalam kes ini 'Sistem angka'. Selepas itu, ia menukar nilai yang dimasukkan ke dalam semua unit sewajarnya yang ia ketahui. Dalam senarai dapatan, anda juga akan pasti mendapat tukaran yang anda cari pada asalnya. Secara alternatif, nilai yang hendak ditukar boleh dimasukkan seperti berikut: '31 Perduapuluhan (Asas 20) ke Perduaan (Asas 2)' atau '58 Perduapuluhan (Asas 20) kepada Perduaan (Asas 2)' atau '39 Perduapuluhan (Asas 20) -> Perduaan (Asas 2)' atau '11 Perduapuluhan (Asas 20) = Perduaan (Asas 2)'. Untuk alternatif ini, kalkulator juga dapat menentukan dengan serta-merta ke dalam unit mana nilai asal yang sepatutnya hendak ditukar . Tidak kiralah yang mana satupun daripada kemungkinan ini seseorang itu gunakan, ia mengelakkan seseorang itu daripada carian rumit untuk senarai sewajarnya daripada senarai pilihan panjang berjela-jela dengan beraneka kategori unit disokong yang tidak terkira banyaknya. Kesemua itu telah kami ambil alih dengan kalkulator dan ia menyelesaikan tugas tidak sampai sesaat pun.

Selanjutnya lagi, kalkulator memungkinkan untuk menggunakan ungkapan matematik. Lanjutan daripada itu, bukan setakat nombor sahaja yang boleh ditulis bersama, seperti, sebagai contoh, '(50 * 54) Perduapuluhan (Asas 20)'. Tetapi unit sukatan berbeza juga boleh digandingkan antara satu dengan yang lain terus dalam penukaran. Itu boleh, sebagai contoh, kelihatan seperti ini: '734 Perduapuluhan (Asas 20) + 2202 Perduaan (Asas 2)' atau '96mm x 31cm x 8dm = ? cm^3'. Unit-unit sukatan yang digabungkan dengan cara ini secara alaminya perlulah bersesuaian bersama-sama dan munasabah dalam kombinasi yang dimaksudkan.

Apabila tanda semak telah diletakkan di sebelah ‘Nombor dalam notasi saintifik’, jawapan akan muncul sebagai eksponen. Sebagai contoh, 7,588 345 609 958 4×1024. Untuk bentuk penyampaian ini, nombor akan disegmenkan menjadi eksponen, di sini 24, dan nombor sebenar, di sini 7,588 345 609 958 4. Untuk peranti di mana kemungkinan memaparkan nombor adalah terhad, sebagai contoh, kalkulator saku, seseorang itu juga boleh menulis nombor sebagai 7,588 345 609 958 4E+24. Khususnya, ini menjadikan nombor yang sangat kecil mudah untuk dibaca. Sekiranya tanda semak tidak diletakkan pada titik ini, maka dapatan diberikan dalam cara biasa nombor ditulis. Untuk contoh di atas, ia akan tertera seperti ini: 7 588 345 609 958 400 000 000 000. Tanpa berhubung kait dengan pemaparan dapatan, ketepatan maksimum kalkulator ini ialah 14 tempat. Itu sudah seharusnya cukup tepat untuk kebanyakan aplikasi.